Wat leuk dat je hier komt kijken.

In december 2007 ben ik gestart met deze blog.

De blognaam scrap-joy spreekt voor zich. Scrappen is voor mij een hobby waar ik veel plezier aan beleef. Ik voel me dan ook bevoorrecht dat ik designteamlid van het Noor Scrapteam mag zijn.

Het werken met verf, inkt, sprays e.d. begin ik steeds leuker te vinden. Ook in mijn scrapwerk ga ik deze technieken steeds vaker gebruiken. Het is dan ook super dat ik designer mag zijn bij Dutch Doobadoo. Want daar komen fantastische masks en stencils vandaan, die ik graag gebruik.


Ik bezoek regelmatig sites om inspiratie voor mijn kaarten, LO's, PL pagina's en journaling cards op te doen. Dikwijls kom ik daar leuke ideeën tegen. Door te linken naar die ideeën en door mijn eigen creatieve scrapsels te laten zien hoop ik dat ik jullie via deze blog ook kan inspireren tot het maken van mooie LO's en andere creatieve uitspattingen.
dinsdag 1 januari 2008

Met naald en (d)raad.

Naaien op je LO

Gebruik van naald en draad op je LO
Op veel van mijn LO’s zie je het gebruik van naald en draad terug. Soms mis ik nog net de finishing touch op een LO. Zo’n draadje kan dan wonderen doen.
Ik gebruik erg vaak de naaimachine hiervoor.
Als ik papier naai met de naaimachine doe ik dat met een naald dikte 70, tenzij het meer lagen papier zijn, dan neem ik een jeansnaald. De naalden houd ik apart voor papier want ze worden eerder bot dan bij naaien met stof.
Als ik een rand genaaid heb met de machine, trek ik altijd de draad die aan de voorkant van de pagina zit naar achteren, leg in boven- en onderdraad samen een dubbele knoop en plak er een stukje tape over.
Probeer altijd even op een proefstukje karton of je de juiste steekgrootte hebt en of de spanning van je machine goed staat. Het zou zonde zijn om je LO te verpesten als de steek anders is dan jij verwacht.

Als je met borduurgaren op je LO wilt borduren en het moet in een rechte lijn, kun je natuurlijk naast een liniaal gaatjes prikken in je papier en vervolgens met borduurgaren hier doorheen gaan.
Je kunt ook met potlood een dunne lijn tekenen op je LO, met de naaimachine met een grote steek, maar zonder draad, over deze lijn heen gaan. Nu heb je de gaatjes waar je door borduren kunt.
Je hebt zo de gaatjes op een hele gelijke afstand.
Je kunt ook als variatie een rand steken op je LO maken, maar dan zonder draad in de machine.
Het geeft een apart effect als je met een glazepen lijntjes trekt van punt naar punt en je steken dus tekent.
Wat ook erg leuk is, is gewoon een rand/lijn met de naaimachine maken, maar dan zonder draad in de naald.

Zelf borduurmallen maken.
Bij een workshop van Blonde Moments heb ik ooit gebruik gemaakt van borduurmallen. Dit zijn mallen met gaatjes er al in. Die leg je op je LO, je prikt in de gaatjes en volia. Omdat die mallen niet meer te koop waren heb ik ze zelf gemaakt.
Ik heb hiervoor een stevig stuk plastic genomen dat (licht) doorschijnend is. In mijn geval waren dat de stevige plastic tabbladen van Zeeman. Wat je er ook goed voor zou kunnen gebruiken zijn de doorschijnende documenten mappen (merk Verona) van de Action.
Met watervaste stift het ik hierop cirkels, vierkanten en rechte lijnen getekend.
Vervolgens heb ik de naaimachine (zonder draad) genomen en ben over deze lijnen heen gegaan.
Je hebt nu een cirkel met gaatjes op mooie afstand van elkaar.
Ik bekijk (vandaar doorschijnend plastic) waar ik de cirkel op mijn LO hebben wil. Zet deze mal op de juiste plaats van mijn LO vast met een push-pin (in een van de gaatjes) en prik ook de andere gaatjes in.
Hierna ga je er weer met borduurgaren doorheen.

TIP borduurmal maken

Voor Scraps heb ik een miniboekje gemaakt. De cirkels op deze voorkant zijn gemaakt mbv de borduurmal.
venetie miniboekje

Er is een leuk boekje van Cantecleer uit de serie hobbytopper. Dit heet: Natuurlijk Quilten en is geschreven door Mary Koperdraat-Buffing. In dit boekje staan allerlei verschillende voorbeelden van kaarten waarbij gebruik is gemaakt van borduren met de hand.


Hier zijn wat LO’s waarbij ik met de naaimachine of met de hand geborduurd heb:
USA 15 juli
Op deze LO zie je dat ik randen een extra accent gegeven heb met de naaimachine.
Ook is het leuk om een cirkel te naaien en hier je letters tegen te plakken. De cirkel heb ik eerst met potlood getekend en ben er vervolgens met de naaimachine overheen gegaan.


San Francisco rechts


De titel San Francisco heb ik op vellum geschreven. Dit vellum heb ik door de Xyron (model 150)
gehaald en op mijn LO geplakt. Vervolgens heb ik rondom de titel allemaal gaatjes geprikt en hier een stiksteek gemaakt met borduurgaren dat in kleur overloopt.

Op deze LO heb ik op de foto een pijl geborduurd.Ik heb dit gedaan om het hotel waar we zaten te accentueren. Verder zie je dat de lijnen van de tramrails ook door getrokken zijn.

Op deze pagina heb ik ook de naaimachine gebruikt.
Ik gebruik vaak de stiksteek bij mijn LO’s.
Je kunt gewoon een strakke lijn stikken (zie bovenkant), maar ook een beetje speels stiksel maken zoals ik bij de grote fotomat gedaan heb. Ook is het leuk om een lijntje stiksteek even af te wisselen met de zigzagsteek.

Als je nog bepaalde kleine kleuraccentjes op je pagina wilt, kun je ook embellishments vastzetten met draad. Dit heb ik bij de bloemen gedaan.

Aan het strookje journaling heb ik weer een andere steek gemaakt.


San Francisco links


Ook op deze LO is weer draad gebruikt. Rondom de koptekst heb ik een rand met de naaimachine gestikt.
Voor de pijl heb ik eerst gaatjes geprikt en vervolgens met borduurgaren nogmaals een kleinere pijl geborduurd.
Ook zie je op deze pagina dat je koord op je LO kunt gebruiken. Dit koord is met een zigzagsteek vast gezet. Ik heb de grootte van de steek zo gemaakt dat deze onder en boven van het koord uitkomt.

Lombard street


Op deze LO zijn weer wat randen met de naaimachine geborduurd.

Golden Gate


De mat rondom de foto’s is verfraaid met de naaimachine.
Ik vond de andere vlakken rood papier nog wat saai en te weinig afsteken. Daarom heb ik hier ook randen met de naaimachine gemaakt.
Linksboven vond ik het blauwe vlak wat te groot. Hier heb ik een zigzaglijntje mbv de naaimachine geplaatst.

rondrit camper


Het bruine kader om de kaart heen vond ik te weinig afsteken, dus ook hier weer de naaimachine gepakt.

the best of times


Je kunt ook een hele groffe borduursteek gebruiken om een fotomat vast te zetten.
Als je de gaatjes gaat prikken, meet dit dan even uit zodat je goed de hoek omgaat.
Als je goed kijkt zie je dat ik dat dus niet gedaan heb. Dus dit is eigenlijk een voorbeeld van hoe het niet moet.

Casa Del Sol


Ook hier weer een rand rondom de LO genaaid met de naaimachine. Ik heb voor geel draad gekozen om de rand af te laten steken en zo de kleur geel nog extra terug te laten komen.
Aan de achterkant van het lintje rechts op de pagina heb ik eerst dubbelzijdig tape geplakt. Toen heb ik het lint met plooitjes op de pagina geplakt. En vervolgens nog een kleuraccent gegeven met geel draad en naaimachine. Nu weet ik ook zeker dat het lint niet los zal laten.

Het is ook leuk om je lint met een kruissteek van borduurgaren vast te zetten.

st Barbara


Ook op deze pagina komt het geplooide lint terug.
Als je lint hebt dat dubbel gekleurd is, is het ook leuk om het op deze manier vast te zetten.
Ook hier weer een zigzagsteek als accent bedoeld.

Ik hoop dat je wat met deze tips kunt.

2 opmerkingen:

Frumpies world zei

Hoi, wat een leuke blog zeg. Ik ben ook al eens bij Monique geweest, is voor mij de dichtsbijzijnde scrapwinkel, dus....Wat leuk dat ze je gevraagd heeft voor haar team en je maakt geweldige lo's. Je tips zijn ook geweldig. Ik kom zeker vaker langs hier, xxx Wendy.

Heidie zei

Wat een handige tips. Helaas heb ik geen naaimachine. Maar ik borduur wel eens op een layout.
groetjes Heidie