Wat leuk dat je hier komt kijken.

In december 2007 ben ik gestart met deze blog.

De blognaam scrap-joy spreekt voor zich. Scrappen is voor mij een hobby waar ik veel plezier aan beleef. Inmiddels ben ik ook steeds meer met art journaling bezig.

Het werken met verf, inkt, sprays, stencils e.d. is ontspannend en ontzettend leuk om te doen. Het is dan ook super dat ik lid van het designteam mag zijn bij Dutch Doobadoo en bij Pronty. Want daar komen veel gave materialen vandaan, die ik graag hierbij gebruik.


Door mijn eigen creaties te laten zien hoop ik dat ik jullie via deze blog kan inspireren tot het maken van mooie LO's en andere creatieve uitspattingen.
zaterdag 23 augustus 2014

Journaling op mijn LO's.

Hier volgt, denk ik, het langste blogbericht dat ik ooit gemaakt heb.
Het is leuk om je LO's weer eens terug te zien om te bekijken hoe ik de journaling gedaan heb.
Er zijn LO's bij die ik nu niet meer zo zou maken en LO's waar ik nog steeds tevreden over ben.
Veel LO's heb je misschien al eerder op mijn blog zien staan, maar ik heb nu een selectie gemaakt vanwege de verscheidenheid aan journaling die erop staat.
Door deze verscheidenheid wil ik jullie inspireren om ook eens met de journaling aan de gang te gaan, mocht je dit te weinig doen.
Dit is dan ook een blogbericht met veel foto's.Op deze foto heb ik de tekst "'s nachts" erg groot gemaakt. Dit omdat de foto je doet denken dat deze overdag gemaakt is, maar het was dus al nacht toen we deze foto maakten.
De naam van het hotel wilde ik vermelden. Dat heb ik met stansletters gedaan.
Omdat het zo'n vreemd idee is een kanalengordel op de 4e verdieping van een casino te maken, heb ik met rub ons de tekst "complete waanzin" toegevoegd.
En dan zie je nog wat geprinte strookjes tekst met extra info onder aan de pagina.Ik wilde in mijn album vastleggen dat dit de dag was dat we voor de 2e keer (na het inleveren van de camper) weer in San Francisco waren.
Dit stukje tekst heb ik getypt op de computer. Daarna print ik het uit zodat ik weet waar het stukje tekst op het papier geprint staat en vervolgens plak ik over deze tekst een stukje dessinpapier. Dat dessinpapier plak ik met schilderstape (afplaktape) op het papier vast. Vervolgens haal ik dit nog een keer door de printer heen. Doordat ik de tekst eerst al een keer geprint heb, weet ik nu dat de tekst exact op de goede plaats op mijn dessinpapier zal komen. De tekst die ik wil printen start ik nooit helemaal bovenaan de pagina, maar start altijd met een paar enters. Zo houd ik de ruimte om ook aan de bovenkant van het dessinpapier een stukje tape te kunnen plakken.
Het is wel grappig om nu de tekst terug te lezen. Het gaat over de foto's die ik vanuit de lift gemaakt heb. Maar het valt me nu pas op dat die kleine (index) foto's die ik als embellishments gebruikt heb, helemaal niet vanuit de lift gemaakt zijn :-)Dit vind ik duidelijk een foto met een verhaal.
Als ik hierbij niet de journaling geschreven had, zou ik denk ik al snel vergeten dat de tunnel zo smal was dat er maar 1 camper tegelijk doorheen kon.
Ook hier is de tekst weer geprint op een stukje dessinpapier. Door de grote tekst journaling schuin onder de foto uit te laten komen, oogt dit blok tekst minder groot dan wanneer je hem ergens los op je pagina zou plakken. Door wat embellishments op dit tekstblok te plakken, oogt het ook minder kolossaal.Dit is een PL pagina die ik nog niet zo lang geleden gemaakt heb.
Het is de eerste pagina van een album. Vandaar de geprinte tekst waarop dit staat.
Omdat dit album gaat over het leven op mijn 50ste, is de tekst "leven" groot gestanst en springt het cijfer 50 eruit door de kleur, grootte en is dit van chipboard gestanst zodat de cijfers wat hoger komen te liggen.
De tekst "het leven op mijn 50ste" wordt wat speelser door deze zin op verschillende manieren te maken (stansen, stempelen, stickerletters). Dit alles op een PL kaartje met de bijpassende tekst "don't forget".
Je ziet aan de datumstempels om welke week het gaat. Ook het weeknummer 1 is weer wat groter. Dit is een vinyl plakletter.
We hadden voor al onze gasten op hun bed in de hotelkamer een strookje papier liggen met daarop de tekst "let's go" en dan een echte nuts hierop geplakt. Dit is natuurlijk ook een leuke herinnering, daarom heb ik hiervan een foto gemaakt, dit strookje op de foto uitgeknipt en zo op deze pagina verwerkt.
De banner met de tekst "yammie" is met de Silhouette gesneden.
De pagina is verder afgemaakt met wat sticker letters en strookjes tekst uit dessinpapier geknipt.Soms kom je een bijzondere foto tegen.
Op deze foto staat mijn moeder terwijl ze aan het werk was.
Een foto waarvan ik het jammer vond om zo maar in de doos te laten liggen.
Ik heb geen idee wie de dames zijn die bij haar op de foto staan.
Helaas is mijn moeder overleden dus ik kan het ook niet meer navragen. De tekst "ma' is met plakletters gedaan.
Omdat deze foto gemaakt is terwijl mijn moeder thuis aan het werk was,in het café/de zaal wilde ik er de tekst "Elden" , waar zij woonde, bij stempelen.
Dit heb ik gedaan op een journalingkaartje wat de vorm heeft van een schrift.
Mijn moeder betekende veel voor me, ze was fantastisch om als moeder te hebben, vandaar de keuze van het bingo-journaling kaartje met de tekst "special".
En omdat ik het jammer vind dat ik haar bepaalde dingen nooit heb gevraagd is deze persoonlijke tekst erbij geschreven en niet geprint, op een memo blaadje.Op deze LO staat een stukje journaling op een dessinblaadje getypt. Op deze manier kon ik de achtergrondinformatie over het kasteel kwijt.
De naam van het slot heb ik groot gestanst zodat dit er goed uitspringt.
Onze persoonlijke beleving van dit slot zie je op strookjes papier staan. De tekst op deze strookjes is geprint en in losse stukjes gesneden. Houd er dan bij het printen wel rekening mee dat de tussenruimte tussen de woorden groot genoeg is om aan het snijden te gaan.
Om letters/teksten te accentueren kun je er een lijntje op tekenen (zoals bij de tekst "schloss"), of je kunt aan de buitenkant een lijntje tekenen (zoals bij de tekststrookjes links onder).
Verder zie je nog wat stempels die als journaling gebruikt zijn.
Op deze pagina wilde ik een datum hebben. Deze vind je terug op een labeltje. De cijfers zijn met rub-ons gemaakt.Op deze pagina staat niet zo heel veel journaling.
Voor het jaartal heb ik cijferstickertjes gebruikt, niet zo heel bijzonder dus.
Maar ik heb deze pagina bij dit blogbericht gevoegd vanwege het idee waarop ik de plaats Emmen wilde vermelden. Deze staat tussen allemaal willekeurige rub-on letters in.Hier zie je dat je je journaling ook kunt verdelen over verschillende blokken die je op je pagina plakt.
Een stempel kun je rechtstreeks op je pagina stempelen, maar je kunt hem ook op een stukje dessinpapier stempelen en dit meegaand in de vorm van de letters uitknippen en dan op je pagina plakken.Waar deze foto genomen is kun je zien aan de foto met de naam van dit National Park.
Er bestaat een verhaal van de indianen waarbij de mensen (The legend people) in steen veranderden en dat dit het huidige Bryce is. Dit verhaal hoorde bij de fotoserie in mijn album vermeld te worden. Daarom heb ik dit stukje geprinte tekst erbij geplakt.
Voor de tekst "the legend people" heb ik twee soorten letters gestanst en heb ik plakletters gebruikt.Tijdens onze vakantie begon het te hagelen met grote hagelstenen. Daar moest natuurlijk een foto van gemaakt worden.
De grootte van de tekst "hagel" vond ik helemaal bij deze LO passen.
Een keer is deze tekst gestempeld en 2 maal gestanst en dan bewust op 2 maten gestanst.
De tekst die op de strookjes geprint is, spreekt voor zich. Ik gebruik vaak dit soort strookjes getypte tekst omdat je doordat je print niet zo'n groot strookje nodig hebt dan wanneer je deze tekst leesbaar zou schrijven.
Achteraf bleek het handig te zijn dat ik de datum op deze LO had vermeld, want deze LO heb ik laten zien toen de schade-expert van de verzekering wilde weten wanneer de dutsen in ons caravandak zijn ontstaan :-) .Naast de foto staat weer een stukje informatie over deze plaats. Deze keer heb ik dit met rub-on letters gedaan. Door voor belangrijke woorden een groter lettertype te gebruiken, springen deze woorden er direct uit.
De tekst "irrigation ditch" is gestempeld.Deze LO is een lift van een LO die ik op internet tegenkwam.
In de pockets kan ik 'verborgen' journaling kwijt.
Bij rub-ons is het altijd erg moeilijk om precies uit te mikken waar je moet beginnen. Daarom heb ik gekeken waar ik wilde eindigen met de tekst en heb vervolgens de tekst van achteren naar voren aangebracht op deze LO. Hierbij is het wel raadzaam om de tekst eerst even op te schrijven op een kladje, anders raak je al snel in de war.Helaas eindigde deze trail niet in de zon zoals de start.
Vandaar de woorden "nat, regen en glad" op kleine labels. Zo springt deze tekst er direct uit.
Ik vind het moeilijk om rub-ons op een rechte lijn te krijgen, dus doe ik het gewoon met opzet scheef. Ook nu heb ik weer wat belangrijke woorden met een groter lettertype vermeld.
Om aan te geven dat het echt heel erg nat was, heb ik het 2e deel van het woord "drijfnat" met groene vinylletters opgeplakt. Zo wordt dit woord echt een eye-catcher.Met deze LO wil ik laten zien dat het erg leuk is om oude boeken te gebruiken voor het maken van letters.
Voor deze letters heb ik eerst strookjes boekenpapier willekeurig op een velletje geplakt en later heb ik hieruit de letters gestanst.Omdat we mijn moeder in haar stoel vonden terwijl ze gestorven was, met de breinaalden in haar handen, bezig met een lappendeken, heeft deze foto een bijzondere betekenis voor me.
Ik zou deze foto anders nooit gescrapt hebben.
Mijn moeder breide altijd lappendekens voor kinderen in kindertehuizen in het buitenland.
Samen met haar bracht ik deze dekens altijd naar een adres van de stichting Serafin. Vandaar dat "Serafin" op de LO vermeld staat. Dit zijn stansletters.
De tekst "lappendekens" heb ik gemaakt met een Coluzzle mal. En vervolgens heb ik deze letters geschilderd met de kleuren waarmee ik ook de driehoeken op de ondergrond geschilderd heb. Door weer een lijntje op de letters te tekenen springen ze er meer uit. Ik houd erg van lijntjes tekenen :-).
Het gebruiken van de Coluzzle mal is erg arbeidsintensief. Omdat ik inmiddels veel makkelijker manieren heb om letters te maken, gebruik ik deze mallen vrijwel nooit meer.
De journaling linksonder heb ik bewust zelf geschreven en niet getypt, omdat dit een stukje persoonlijke journaling is. Normaal houd ik er niet zo van mijn eigen handschrift terug te zien op een LO.
Op deze pagina zie je dat het helemaal niet storend is als alle stukken tekst niet dezelfde richting op staan.Dit is een pagina uit een boekje dat ik ooit op een workshop gemaakt heb.
Op deze foto wil ik laten zien dat het ook erg leuk is om teksten op je foto's te plakken.Heel gemakkelijk is het om de tekst uit de folder te gebruiken. Door de folder met wat distress inkt te kleuren, vervaag je het wite papier van de folder iets.Dit idee kwam ik ooit tegen op internet en heb het nu zelf ook gebruikt.
Op deze manier kun je in een oogopslag zien wat we in Rome allemaal bezichtigd hebben.
Door cijfers van verschillende materialen (gestanste cijfers, vinylcijfers, foam cijfers, embellishments als cijfers) te gebruiken wordt het wat speelser.
Op de cijfers 3 en 10 heb ik gestempeld.
Ook hier zie je weer de lijntjes op de tekststrookjes getekend staan.
De letters "Rome" zijn gestanst en weer net iets fijner gemaakt door er wat witte stipjes op te tekenen.Je kunt een quote gebruiken als journaling, zoals op deze LO gedaan.
De Grand Canyon is zo groots om te zien, vandaar hier de gestempelde tekst "groots". En dan bewust met hoofdletters gestempeld.Deze pagina wil ik laten zien omdat er een stukje journaling in de pocket zit.
Aan het houtje zit de routekaart bevestigd met daarop de trail die we gelopen hebben. Zo is het leuk om de route die je gelopen hebt nog eens terug te zien, maar hoef je niet de kaart op je pagina te plakken.
Als scrapper kun je natuurlijk alles gebruiken. Toen bij ons op school de oude klittenband letters weg gegooid werden, had ik het idee dat ik die nog wel eens zou kunnen gebruiken. Het waren erg gladde letters. Door deze iets op te schuren werd het mogelijk om ze te schilderen.
De teksten "just" en "enjoy" zijn m.b.v. een lettermal gemaakt.Deze pagina zou ik nu nooit meer zo maken denk ik. Maar ik wil jullie het idee laten zien om een koordje op je LO te stikken met de zigzagsteek op je naaimachine en hieraan labeltjes met tekst te hangen.Ook hier een LO die ik nu niet meer zou kunnen/willen maken.
Hier zie je op de labels bovenaan 3 teksten staan.........en als je die labels open klapt, zie je daaronder dezelfde teksten nog eens met Chinese tekens staan. Deze tekens zijn rub-on tekens die ik ooit bij de Action tegenkwam op de speelgoedafdeling. Volgens het etiket is dit de vertaling van de tekens. Het zou ook zo maar iets anders kunnen betekenen....De tekst "woensdag' is weer met verschillende letters gemaakt.
De strookjes tekst zijn geprint op dessinpapier. De beginletter van zo'n tekststrookje kun je van een ander materiaal maken.
Ook is het leuk om teksten op vellum te stempelen. Gebruik dan wel een watervaste inkt! Ik heb hiervoor Stazon gebruikt.Je kunt teksten ook printen en dan achter frames plakken.Tja, dit was even een vervelend moment. De TomTom deed het niet meer. En toen moest ik m.b.v. de kaart de weg terug wijzen.
Vandaar de tekst HannyHanny op deze LO.
Omdat TomTom en HannyHanny dubbelwoorden zijn, vond ik het leuk om ook de tekst te matten, zodat ook dit eigenlijk dubbel wordt. Deze letters heb ik gesneden met de Cricut.
Op de weg terug hadden we enorm veel bochten. Vandaar dat de journaling onderaan de pagina golvend getypt is.Je kunt op gescheurde stukjes papier de letters m.b.v. een lettermal tekenen en daarna inkleuren met stiften, verf of potloden, zoals ik hier gedaan heb bij de tekst "Marianske".
Vervolgens is deze tekst met borduursteken op de pagina bevestigd.
De groene tekst heb ik op vellum geprint. Ik kan me nog herinneren dat het enorm lang duurde voordat de inkt opgedroogd was.Op deze foto is het cijfer 9 een echte eye-catcher geworden.
Dit cijfer is eigenlijk een plexiglas cijfer dat ik ooit om de een of andere reden bewaard heb/ gekregen heb, geen idee meer hoe ik er aan kom.
Dit cijfer heb ik omgetrokken met een witte pen en daarna heb ik m.b.v. een liniaal lijntjes in dit cijfer gezet.

En dan nog 2 journalingideeën die erg leuk zijn, maar niet van mij zijn.:Het is erg leuk om de route die je gemaakt hebt te borduren op een landkaart en dit toe te voegen.
Dit idee kwam ik tegen op de blog Picinic basket.Maak je journaling ook eens direct op je foto.
Dit leuke idee zag ik bij Scrapbookcircle.

Dit was dan mijn lange blogbericht over journaling.
Nu maar hopen dat jullie er wat mee kunnen/ aan hebben want het viel me een beetje tegen hoeveel tijd het gekost heeft om dit blogbericht te maken :-).

Geen opmerkingen: